Wednesday, 29 April 2015

KIUB STOK AYAM UNTUK BAYI

Coretan: Intan Jastina Jamaluddin – intanjastina@gmail.com
Foto: lensa ijjas

Salam,

Makanan bayi bawah setahun perlu bebas daripada sebarang jenis bahan perasa! Informasi penting ini saya pegang sejak daripada anak sulung lagi. Biarpun diasak dengan paksaan untuk memasukkan garam ke dalam bubur nasi anak, saya tetap teguh dengan pendirian diri.

Saya mahu anak makan makanan bebas bahan perasa. Tambahan pula, ada ahli keluarga saya meninggal dunia akibat kanser usus. Perkataan kanser itu menggerunkan dan saya tidak mahu masalah yang sama menyelubungi anak-anak saya pula. Nauzubillah... mohon dijauhkan... aamiin...

Selain daripada garam, bayi juga belum boleh diperkenalkan dengan gula, kicap dan jenis-jenis bahan perasa yang lain. Alasan kukuh larangan ini kerana buah pinggang bayi belum matang sepenuhnya. Ia belum mampu memainkan peranan untuk proses bahan-bahan itu. Oleh sebab itu, saya gigih dan ketagih sediakan STOK AYAM untuk bubur Nuha Amna. Setiap hari, di dalam buburnya saya akan masukkan kiub stok ayam supaya rasanya tidaklah kosong sahaja.Inilah rupa stok ayam untuk Nuha sebelum dibekukan.
Di dalam stok ayam yang saya sediakan itu sudah pasti ada rasa ayam. Selain daripada itu, masin dan manis semula jadi juga ada. Rasa masin daripada batang saderi dan manis pula daripada bawang Holland dan carrot. Di sini saya kongsi resipi yang saya olah sendiri hasil daripada gabungan beberapa resipi yang saya kumpul daripada pelbagai sumber.

Bahan-bahan:
Rangka, tengkuk, kaki, tulang dan sedikit isi ayam
1 batang leek
1 batang saderi (bukan 1 pokok ya...)
1 batang carrot
1/2 bawang Holland sederhana besar
Rempah tumis (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang)
Air (ikut jumlah bahan yang disediakan. Biarkan air memenuhi ruang bahan-bahan di dalam periuk)

Cara-cara:
·        Masukkan semua bahan ke dalam periuk.
·        Masak sekurang-kurangnya 3 jam dengan api sederhana. Boleh juga gunakan slow cooker
·       Selepas 3 jam, biarkan stok ayam suam. Buangkan rempah tumis, kemudian kisar halus semua bahan kecuali tulang dan rangka ayam.
·        Masukkan bahan kisaran ke dalam bekas kiub yang bertutup. Saya dapatkan bekas ini di Giant setelah puas mencarinya di banyak pasar raya yang lainnya.
·        Setelah beku, keluarkan kiub yang terhasil dan masukkan ke dalam seal plastic bag. Untuk makluman, jangka “hayat” stok ini adalah sebulan daripada tarikh penghasilannya.

Menariknya, resipi stok ayam Nuha ini juga, saya guna pakai dalam masakan kami anak-beranak. Saya hanya tambahkan garam dan serbuk lada hitam apabila tempoh memasak stok ayam menghampiri tempoh 3 jam. Cuma ia tidaklah sesedap kiub ayam yang dijual di pasaran yang sudah pasti ditambah dengan beberapa bahan perasa untuk menambahkan kelazatannya.

Apa-apa pun, saya puas menggunakan kiub stok ayam ini sebab ia bebas daripada MSG. Sekurang-kurangnya, saya dapat mengehadkan amaun bahan-bahan perasa tiruan ke dalam tubuh badan saya dan anak-anak. Maklum sahajalah, bila makan di luar, susah kita nak kawal semuanya. Seboleh mungkin, kawal apa yang kita mampu. Ya, kita mampu mengubahnya.

Salam,
Jastina Ijjas

No comments:

Post a Comment