Wednesday, 22 January 2014

PERKENAL TELUR DI USIA 8 BULAN

Coretan: Intan Jastina Jamaluddin
Foto: Sumber google


Salam,

Saya sangat teruja untuk berkongsi info berkenaan isu ini. Sebabnya ada di kalangan saudara-mara saya yang beranak kecil tidak didedahkan dengan info ini dengan lebih lanjut. Kebanyakannya tidak tahu yang kita perlu beri anak makan telur seawal usia 8 bulan.

Langkah memperkenalkan telur perlu dilakukan kerana, pada usia anak kita genap setahun, dia akan menerima suntikan 3 serangkai atau lebih dikenali sebagai MMR iaitu campuran 3 jenis virus yang dilemahkan untuk melawan demam campak, beguk dan rubella. 

Antara kandungan dalam virus ini ialah TELUR. Oleh kerana itulah, sejak dari awal kita perlu perkenalkan bayi dengan telur atau makanan yang mengandungi telur agar dapat diketahui reaksi alahannya jika ada. 

Sememangnya saya tidak pernah tahu bahawa sebelum menerima suntikan MMR, ibu perlu tahu sama ada bayinya alah kepada telur ataupun tidak. Hal ini penting untuk kita ambil peduli kerana jika bayi kita diketahui alah kepada telur, proses suntikan MMR terpaksa ditangguhkan buat sementara waktu. Ini info yang saya peroleh daripada jururawat yang menyuntik MMR kepada Nail. 

Apabila diselidik dengan lebih lanjut menerusi pencarian maklumat di Internet, saya dapati ada juga bayi yang menerima suntikan MMR pada tarikh temujanji yang telah ditetapkan. Bagi mengelakkan sebarang komplikasi selepas suntikan, bayi akan dimasukkan dalam wad selama 6 jam untuk pemantauan.  

Sungguh! Saya baru tahu tentang hal ini (sewaktu sesi suntikan MMR Nail, 7 bulan lepas). Ketika mendapatkan suntikan imunisasi MMR untuk Nabiha dahulu, saya tidak tahu pun yang saya perlu perkenalkan dia dengan makanan berasaskan telur.

Saya memang tidak ajar Nabiha ataupun Nail makan telur. Mujurlah mereka berdua bertuah kerana tidak mempunyai alahan kepada telur. Jika tidak, tak dapat saya bayangkan keadaan yang mungkin perlu mereka hadapi.
Berikut saya kongsikan panduan asas yang saya kumpul dalam mengajar anak makan telur. Ia perlu dilakukan secara berperingkat-peringkat. Jadi, mudah untuk kita tahu anak ada alahan pada telur ataupun sebaliknya. 

Minggu pertama
1 sudu besar telur kuning yang dimasak sepenuhnya dicampurkan ke dalam bubur. Sebagai permulaan bagi 1 kali seminggu. Jika anak didapati mengalami alahan seperti kemerah-merahan di dalam mulut atau badannya, hentikan buat sementara waktu untuk tempoh seminggu.

Minggu ke-2
Jika tidak mengalami alahan, teruskan di minggu kedua. Minggu ini dia sudah boleh makan 1 sudu besar telur kuning yang dimasak sepenuhnya dicampurkan ke dalam bubur sebanyak 2 kali.

Minggu ke-3
Keseluruhan telur kuning yang dimasak sepenuhnya yang dicampur ke dalam bubur sekali sehari.

Minggu ke-4
Keseluruhan telur kuning yang dimasak sepenuhnya yang dicampur ke dalam bubur dua kali sehari.

Minggu ke-5
1 biji telur kuning dan 1 sudu besar telur putih dimasukkan ke dalam bubur, sekali sehari.

Minggu ke-6
1 biji telur kuning dan 1 sudu besar telur putih dimasukkan ke dalam bubur,  2 kali sehari

Minggu ke-7
Keseluruhan sebiji telur yang dimasukkan ke dalam buburnya sekali sehari

Minggu ke-8
Keseluruhan sebiji telur yang dimasukkan ke dalam buburnya 2 kali sehari.

No comments:

Post a Comment